Babonák a babavárásról

A babavárás az egyik legcsodálatosabb dolog egy nő és egy család életében. Ma már a fejlett orvostudománynak köszönhetően ideje korán akár a nemüket is megtudhatjuk. Régen persze ez nem volt így, akkor még csak találgattak, és különböző babonákban hittek az édesanyák, amelyekből elhoztunk most néhányat.
Régi hiedelmek a babavárás kapcsán

A régi időkben, amikor még az orvostudomány nem volt annyira fejlett, hogy a terhesség ideje alatt megállapítsák a kisbabák nemét, különféle babonákban hittek az édesanyák. Ezek a hiedelmek olykor egészen viccesek és elképesztőek voltak.

A legtöbb érdekes babona a babavárás kapcsán a terhesség alatti étkezéshez kapcsolódott, de egyéb, ételekkel-italokkal kapcsolatos hiedelem is az akkori gondolkodás része volt. Elhoztunk most néhány ilyen, egyesek által teljességgel komolyan vett babonát. Ezekben akár ma is lehet hinni, vagy nem hinni, mindenki döntse el maga.

1. Ha egy nő sok vörös húst fogyaszt a fogantatás előtt, akkor kisfia, ha tejterméket eszik inkább, akkor kislánya fogan.

2. Az angolszász kultúrkörben elterjedt babona, hogy ha fűszeres ételeket fogyaszt a várandós kismama, akkor a baba nagy hajjal fog születni.

3. Egy babona szerint ha a kismamára ráesik egy szilva vagy cseresznye, azon a helyen, ahol a testét érte a gyümölcs, anyajegye lesz a gyermeknek.

4. A népi mondás szerint aki édeset, cukrosat kíván terhesen, annak kislány, aki sósat vagy savanyút falna állandóan, annak kisfiú növekszik a hasában.

5. A hiedelem szerint várandós asszony elől tilos volt ételt eldugni, mert nehéz szülés lett volna ennek az eredménye.

6. Egy másik szerint terítetlen asztalhoz nem ülhet le a kismama, mert kopasz lesz a baba feje.

7. A népi hiedelem szerint ha összenőtt gyümölcsöt talál a kismama, akkor ikrei lesznek, és ha már a kertben járunk: ha ő szed a fáról gyümölcsöt, a következő évben bőséges lesz a termés.

8. Nem annyira babona, mint inkább városi legenda, hogy ha a terhesség alatt a férfi hízik, akkor kislány születik majd, ha pedig a kismama, akkor kisfiú.

9. És ha már apa: a babona szerint a férfinak feladata alkoholos itallal ünnepelni a baba születését, ellenkező esetben a csecsemő hasfájós lesz.

Kapcsolódó cikkek

Négyes ikrek pelenkázása

Ügyes anyuka mutatja be, hogyan teszi tisztába négyes ikreit

Egy anyukáról számolunk be, aki a négyes ikreit teszi tisztába.

Sztáranyukák vallomásai

Sztármamik vallomásai az anyaságról

A cikkben sztármamik vallanak az anyaságról.

Babanyelv

Hogyan tanul meg beszélni a baba

A cikkből kiderül, hogyan beszéljünk a babához.