Menjünk tengerpartra a kicsivel? A válasz: igen!

Gyakori dilemma a szülők körében, hogy hány éves kortól vigyék gyermeküket nyaralni, és hogy egyáltalán vigyék-e tengerpartra, és ha igen, milyen járművel. Érdemes túllendülni az aggodalmakon, és szívünk szerint dönteni, hiszen az biztos, hogy a kicsire jó hatással lehet az új környezet és még fejlődésének is jót tesz.
Vakáció a babával

A tengerpartokon azért bőven láthatunk olyan családokat, akik a legkisebb babát is lehozták, és ő kifejezetten jól érzi magát a parton és a vízben egyaránt. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy mikor viszi először gyermekét nyaralni, az viszont biztos, hogy nem lehet probléma már egészen kicsi korban. Nemcsak jó móka és örök emlék a családnak, de a kicsinek is jót tesz. A környezetváltozás új módon stimulálja az agysejteket.

A kutatások szerint érdemes tehát új ingereknek kitenni a kisgyermekünket. Egy vizsgálat során kiderült, hogy a kisbabák agyában akár ezer új neuron-kapcsolat születhet másodpercenként, elsősorban akkor, ha a mozgásos és az érzékekre ható ingereket kombináljuk.

Kisbabánknak akkor tesszük tehát a legjobbat, ha bent a szobában és a szabad levegőn is megengedjük, hogy kedvére mozogjon, különböző dolgokat tapogasson meg, és szagokat, színeket figyelhessen meg.

Szerencsére a kisbaba agya képes alkalmazkodni az új környezethez, úgyhogy nagyon fontos, hogy megtapasztalja ezeket az új élményeket. Erre pedig tökéletes egy tengerparti nyaralás, hiszen itt abszolút új a környezet a megszokotthoz képest, mások az illatok, a színek, a hangok. Szokatlan, de jó hatású lehet rájuk a homok vagy a kavicsos part és persze a tenger hullámzása is.

A hullámzás nem csak a felnőttekre, de a kicsikre is nyugtató hatással van, hiszen hasonlít azokhoz a hangokhoz, amiket az anyaméhben hallottunk. A nagy kék tenger látványa pedig szintén jó hatással van, csökkenti a stresszt és javítja a mentális egészséget.

Ha tehát gondolkozunk, hogy menjünk-e kisbabánkkal tengerpartra nyaralni, hamar döntsünk az „igen” irányba, hiszen mindenképpen jót teszünk vele és nem mellesleg hatalmas, életre szóló élményeket szerzünk együtt.

Kapcsolódó cikkek

A kismama jóga előnyei

A kismama jóga előnyei

A cikkből megtudhatod, mik a kismama jóga előnyei.

Babák napi rutinjának kialakítása

Egy babának is fontos a napi rutin - de mikor szoktassuk rá?

A cikkben arról lesz szó, hogyan szoktassunk a babánkat a napi rutinra.

Miért fontos a mászás a baba életében?

Fontos a mászás!

A kisbaba számára fontos a mászás.