Horvátországi nyaralás, gyerekkel – így érdemes utazni

Nyaralni indul a család, és a cél a horvát tengerpart?
Horvátországi nyaralás, gyerekkel – így érdemes utazni

Nyaralni indul a család, és a cél a horvát tengerpart? Ahhoz, hogy a gyerekekkel töltött pihenés gondtalan és kellemes legyen a család valami tagjának, érdemes jó előre felkészülni. És bizony a legszuperebb nyaralást is beárnyékolhatja a stresszes oda- és visszaút, ezért érdemes alaposan felkészülni az autózásra. Ehhez gyűjtöttünk most össze jó néhány hasznos infót.

Legyen kellemes már az utazás is!

Az első és legfontosabb, hogy Horvátország az Európai Unió tagja, viszont nem tagja még a Schengeni-övezetnek. Ezért a határon van ellenőrzés: mindenki kizárólag a saját személyigazolványával vagy útlevelével mehet a határon. Figyeljünk oda, hogy azoknak a kiskorú gyerekeknek, akiknek nincs még személyijük, útlevél szükséges! Az is nagyon fontos, hogy ha nem a szülőkkel utazik a gyerek, akkor az okmányok mellett vinni kell egy írásos beleegyező nyilatkozatot is a szülőktől, hogy az ő engedélyükkel utazik a kicsi.

Hogyan üssünk el 5-10 órát egy kocsiban 1-2-3 (vagy akár még több) gyerekkel?

Ugyan a szállások többségét csak délután lehet elfoglalni, hiszen a kiköltözők után még ki kell takarítani a szállásadónak, mégis érdemes éjszakára időzíteni az utazást, így a gyerekek végigalusszák az egész utat és ráadásul kisebb eséllyel találjuk magunkat több órás dugókban is.

Miket pakoljuk be a kocsinkba, hogy a sofőr is nyugodtan koncentrálhasson az útra, és a kicsik se unatkozzanak?

- Játékok: alvótárs, rongyi, kedvenc plüss vagy baba, mesekönyv, foglalkoztató füzet, színes ceruzák, mesefilm, tablet, ha a gyerek nem lesz rosszul az utazás közbeni olvasástól, képernyőnézéstől.

- Kedvenc nasik: sós és édes egyaránt, szeletelt gyümölcs, zöldség, mai nem csöpög vagy ragad, 2 dl-es innivalók, mindenből vigyünk több kisadagot, így nem unnak rá, illetve végszükség esetére készüljünk fel a legkedvencebb édességekből is, mert ez még a legtürelmetlenebb gyereket is megnyugtatja egy időre, de ezeket tartalékoljuk az út második felére.

- Pakoljunk be pár üveg szénsavmentes ásványvizet is könnyen elérhető helyre, mert ha mégis dugóba kerülünk, akkor életmentő lehet.

- Hordozható bili: lehet eldobható is vagy egy kisebb méretű műanyag - ebben az esetben vigyünk magunkkal fertőtlenítő kendőt, hogy út közben is ki tudjuk takarítani. Így a gyerekekkel nem kell sorban állni az autópályák mosdójánál.

- Kéztörlő, papírtörlő: vigyünk nedveset és szárazat is, mert az szinte biztos, hogy valami ki fog csepegni, le fog potyogni. Ne aggódjunk ezen, amint vége a nyaralásnak, amúgy is ki kell majd porszívózni a kocsit.

- Ablakárnyékoló: az öntapadós, vákuumos árnyékolók nagyon hasznos szolgálatot tesznek, ha épp úgy süt a nap, hogy a gyerek melletti ablakon tűz be. Sok kicsi nehezen viseli, ha szemébe süt a nap, de a napszemüveget nem szívesen hordák a kocsiban.

Orebic strandjairól itt, horvátországi szállás árakról pedig itt olvashatsz.

A legjobb horvátországi szálláshelyek pedig itt!

Kapcsolódó cikkek

Fiatal influenszerek - 2. rész

A világ legfiatalabb influenszerei (2. rész)

A cikkben a világ legfiatalabb influenszereit mutatjuk be.

A baba első születésnapja

Ötletek az első születésnapi zsúrhoz

Az első szülinapi zsúr izgalmas. Ötleteket adunk hozzá.