Mesék, dalok és táborok

A gyerekek nyelvtudása sokféleképpen fejleszthető.
Mesék, dalok és táborok

Ma már senkinek sem kell magyarázni, hogy globalizált világunkban az egyik legjobb befektetés a nyelvtanulás. Nemcsak a majdani munkavállalást könnyíti meg, de egy külföldi nyaralás során is hasznos lehet, ha beszéljük az adott ország nyelvét. Bár tanulni soha nem késő, a legjobb, ha már gyerekkorban elkezdődik az idegen nyelvvel, nyelvekkel való ismerkedés. Szerencsére a tanulható nyelvek számát és módját tekintve is széles a kínálat.

Egy gyerek számára a nyelvtanulás alapvető formája az iskolai nyelvóra, esetleg a különórák, de emellett manapság már számos egyéb, izgalmas módon is elsajátíthat egy új nyelvet. Lássuk a lehetőségeket!

Versek, mondókák, énekek

Amíg még kicsi a gyerek, érdemes játékos, könnyed formában megismertetni őt a másik nyelv alapjaival. Tanácsos olyanokat választani, amelyeket az óvodában, iskolában egyébként is hall az anyanyelvén. Idetartoznak az egyszerűbb, korosztályának megfelelő tematikájú versek, mondókák, dalok, mesék, kiszámolók. Nézhetünk együtt meséket például a Youtube-on, ám számos, kifejezetten a kicsik nyelvtudását fejlesztő tematikus weboldal is létezik.

Sorozatok, mesefilmek, dalok

Kisgyereket ne engedjünk egyedül tévézni, de egy nagyobbnak már többet szabad: sőt lehet, hogy ő maga fogja ezt igényelni. Kössük össze a kellemeset a hasznossal: hadd nézzen a korának megfelelő tartalmat a televízióban, de valamilyen idegen nyelven!

Az interneten is rengeteg idegen nyelvű képességfejlesztő gyakorlat érhető el, játékosabb és komolyabb formában egyaránt. Ha a gyereknek nincs kedve kifejezetten koncentrálni az idegen nyelven elhangzó mesére, dalra, szóljon az a háttérben! Így észrevétlenül is ráragad egy-egy szó, kifejezés, és a nyelv dallama, hangsúlyozása is megmarad a fejében.

Esti mese

Az alvás előtti mesélés önmagában is nagyon kellemes és hasznos: bensőséges közös program, amely erősíti a szülő és gyermek kapcsolatát, kialakít a gyermekkel egy rítust, segíti az elalvását, javítja a szókincsét és fejleszti a képzelőerejét. Ha mindezt idegen nyelven tesszük, akkor még többet tanul!

Mindig az életkorának megfelelő történetet válasszunk, és ha megtehetjük, hadd döntse el ő, aznap melyik mesét szeretné hallani. Sokkal jobban oda fog figyelni, ha ő választhat. Még egy praktikus tanács: főleg kezdetben érdemes olyan mesét olvasni neki idegen nyelven, amelynek a történetét magyarul már jól ismeri.

Applikációk

A Duolingót és társait gyermekek is használhatják. Ezek a programok azért is praktikusak, mert itt az alapoktól lehet elkezdeni a nyelvtanulást. Érdemes együtt bújni a leckéket, így tudunk segíteni a gyermeknek, ha valamit nem ért. Célszerű az általa használt telefont, számítógépet vagy játékkonzolt az adott idegen nyelvre állítani. Hamar megtanulja a legfontosabb szavakat, kifejezéseket, és utána már ugyanúgy használja a készüléket, mint az anyanyelvén.

Idegen nyelvű táborok

Ha az iskolai nyelvórákon vagy egyéb módon már megismerkedett a gyerek egy idegen nyelv alapjaival, és úgy tűnik, szereti is a második nyelvet, és szívesen áldoz a tanulására a szünidőben is, írassuk be egy nyelvi táborba!

Az angoltáborokba már 7-8 éves gyermekek is jelentkezhetnek. Itt a kommunikáció, a beszédkészség fejlesztése áll a középpontban, de a vakációnak megfelelően, szórakoztató formában. Tanuljon gyermekünk angolul úgy, hogy élvezze is!

Bármelyik lehetőség lesz is a befutó, elengedhetetlenül fontos, hogy nem lehet kényszer! A nyelvtanulás gyerekkorban kellemes, élvezetes időtöltés legyen, hiszen sokkal könnyebb azzal foglalkozni, amit egyébként is szeretünk.

Kapcsolódó cikk:
Tíz dolog, ami nagyon más volt a mi gyerekkorunkban

Kapcsolódó cikkek

A gyerekjóga pozitív hatásai

A gyerekjóga előnyei

A gyerekjógának is vannak előnyei. Mutatjuk, melyek ezek.

Trükkök az egészséges étkezéshez, amiket a hétköznapokban is könnyű betartani

Trükkök az egészséges étkezéshez, amiket a hétköznapokban is könnyű betartani

A kicsik is fogyaszthatnak cukrot, de nem mindegy, milyen napszakban.

Tippek kisgyermekes anyukáknak - bölcsőde

Mikor mehet bölcsibe a gyermek?

A cikkben arról olvashatsz, mikor menjen a gyerek bölcsibe.