Gyógyító hatása van a babaillatnak

A méltán híres babaillat semmihez sem fogható. Kiderült, hogy nem csak ellenálhatatlan, de képes csökkenteni a stresszt. További előnyei és hatásai a cikkben!
A babaillat gyógyító hatásai

Korábban már írtunk arról, hogy valójában miért is finom a babák illata. Most viszont egy másik szemszögből közelítjük meg a dolgot, méghozzá a szülők szempontjából.

A stockholmi Karolinska Institutet klinikai idegtudományokkal foglalkozó részlegének kutatói kiderítették, hogy a babaillat nyugtató hatással van az emberre, boldogabbá tesz és összességében jótékonyan hat a mentális egészségre. A szakemberek harminc nőt vontak be egy vizsgálatba, akiknek újszülöttek sapkáit adták oda egy kis szagolgatásra. A nők agyát eközben mágneses képalkotó eszközzel vizsgálták. Más illatokra adott reakciók során készült felvételekkel összehasonlítva kiderült, hogy a babaillat pozitívan hat az agy jutalomközpontjára, ezen keresztül pedig a hangulatunkra.

A szakemberek szerint a babaillatot akár a gyógyításban is fel lehetne használni, szerintük a legcélszerűbb az lenne, ha orrspray formájában alkalmaznák ezt az illatot. Így ugyanis közvetlenül az agyba juthatnak a vegyületek, vagyis kisebb dózisban is hatásosak lehetnek.

Mindenesetre Stockholmban folytatják a kísérleteket, méghozzá férfi kísérleti alanyokkal. A szakemberek úgy vélik, az eredmények a férfiaknál is hasonlóak lesznek, mint a nőknél, vagyis az illat nemtől függetlenül mindenkire pozitív hatással lehet.

Kapcsolódó cikkek

Bánj tudatosan a babaholmikkal is

Ne a kukába dobd, inkább add tovább a gyerekholmikat!

A baba kinőtt ruhájának, megunt játékának nem kell rögtön a szemétben végeznie, sokkal jobb és tudatosabb megoldás is van.

Ezeket ajándékozzuk egy kisgyermekes anyukának!

A legjobb ajándékötletek kisgyermekes anyukák számára

Milyen ajándékot adjunk kisgyermekes anyukáknak? A cikkből kiderül.

Ötletek - így mond el milyen nemű lesz a kisbabád

Így közöld kreatívan a családdal, hogy milyen nemű kisbabád lesz

A kisbaba nemének közlése nem egyszerű. Erre adunk tippeket.