Mennyit sírnak a babák?

Németországban kevesebbet sírnak a csecsemők, mint más országokban. De mindenhol érvényes: ha ordít a kicsi, az egy normális jel.
Baba sírás

A kisgyerekeknek sok bosszantó tulajdonságuk van. Sokszor piszkosak, rosszul alszanak és folyamatosan sírnak. Főleg az utóbbi tudja a leginkább bosszantani a fiatal szülőket. Sokszor az az érzésük, hogy valami hiányzik a kicsinek és mindent megakarnak tenni érte, hogy ne érezze magát rosszul. A University of Warwick pszichológusai jelentős különbségeket találtak az országok között: például a csecsemők többet sírnak az Egyesült Államokban, Kanadában, Olaszországban és Hollandiában mint más országokban. Japánban, Dániában és Németországban tudják legjobban elviselni a szülők, ha nyafog a csecsemőjük.

Dieter Wolke és csapata egy nagy összefoglaló tanulmányt írt a csecsemők sírásával kapcsolatban. A gyerekek életük első három hónapjában sírnak a legintenzívebben. A tanulmányban több mint 8700 csecsemőt vizsgáltak és értékeltek, ez alapján számolták ki, hogy különböző kultúrákban mennyit sírnak a babák 24 órán belül.

Nagy eltérések figyelhetők meg a különböző kultúrákban. A vizsgálat kimutatta, hogy egyes csecsemők mindössze 30 percet sírnak egy nap, míg mások több mint 5 órán keresztül. Németországban ezek az értékek alacsonyak. Sok mindentől függhet, hogy egyes kultúrákban kevesebbet sírnak a gyerekek: szülők viselkedése, tapasztalat, genetika.

Amikor egy csecsemő sír, az a legfontosabb kérdés, hogy nem igényel-e sürgős orvosi ellátást. „Emellett biztosítani kell a gyerekek szükségleteinek kielégítését, és fontos, hogy biztonságban legyenek, és valaki mindig törődjön velük, amikor sírnak.” - mondja Florian Heinen gyermekfejlődés szakértő. Általános tévhit, hogy a gyerekek azért sírnak, hogy bosszantsák a szüleiket. „ A babák nem sírnak ok nélkül, sem provokálásból.” - mondja Karl Heinz Brisch a Haunnerschen Gyermekkórház vezetője. A babák sírásmennyisége a stresszszabályozástól is függ. „Ha az anyát a terhesség ideje alatt sok stressz érte, akkor a gyerek érzékenyebben reagál mindenre.” – mondja Brisch. Nagyon ingerlékenyek ha éhesek, vagy szomjasok.

Természetes és organikus okok is vezethetnek a gyerek sírásához. Ezért néha szükséges az orvos jelenléte is, de gyakran nem találnak fizikai okot. Fontos a gyermek és szülő közötti dinamika és kötődés. „A sírás egy természetes és fontos szabályozó funkció, amióta az emberiség létezik.” – mondja Heinen.

Fontos, hogy a szülők ne gondolják, hogy valami rosszat tettek

Sok szülő elbizonytalanodik amikor sír a gyerekük, és ezért orvoshoz fordulnak segítségért. „Adataink segítik az orvosokat abban, hogy biztosítsák a szülőket az iparosodott országokban, hogy a gyermekük annyit sír amennyit az el is várható.” – mondja Wolke. Idővel a legtöbb szülő meg tanulja jobban értelmezni gyermekének reakcióit, jobban felismeri, hogy mit akarnak, így nyugodtabbak lehetnek. Jellemző a szülőkre az első gyerekkel kapcsolatos bizonytalanság.

Kapcsolódó cikkek

A kismama jóga előnyei

A kismama jóga előnyei

A cikkből megtudhatod, mik a kismama jóga előnyei.

Laktózérzékeny kisbabák - így vedd észre!

Laktózérzékeny a kisbabám?

Mit tehetünk, ha laktózérzékeny a kisbabánk?

A babaillat gyógyító hatásai

Gyógyító hatása van a babaillatnak

A babaillatnak gyógyító hatása van.