Túl buta a saját gyerekeihez?

Az Egyesült Államokban a hatóságok egy pártól két fiukat is elvették. Túl alacsony IQ-juk miatt nem tartották elég értelmesnek őket ahhoz, hogy szülők legyenek.
Buták a gyerekükhöz

Mi jellemzi a jó szülőket? Elég a gyerekeknek nyújtott határtalan szeretet és gondoskodás, és a biztos otthon? Vagy a családalapításhoz arra is szükség van, hogy az apa és az anya elég okos legyen? Kell-e egy minimális intelligencia ahhoz, hogy jó szülők legyünk?

Ezeket a kérdéseket jelenleg az amerikai nyugati parti Oregon államban hevesen vitatják. Az elmúlt évben a szociális ügyekkel foglalkozó hivatalok egy párnak mindkét fiát elvették, mert állítólagosan a szülők nem eléggé intelligensek a gyerekneveléshez. A hatóság nem tudott semmilyen bizonyítékot felhozni a rossz bánásmódra vagy a gyerekek elhanyagoltságára. Az esettel időközben nemcsak a bíróság, hanem a politika is foglalkozik.

2013. szeptemberében kezdődött el a viszály a szülők és a hatóságok között. Redmondban a „Department of Human Services” ekkor vette el Amy Fabbrini és élettársa Eric Ziegler újszülött fiát, Christophert. A hatóságok a szülőknek egy családtagjától kaptak névtelen bejelentést arról, hogy a pár szellemileg nincs olyan szinten, hogy egy babát nevelni tudjanak. Közben kiderült, hogy az anya édesapja informálta a hivatalt. A hatóságoknak akkor Amy Fabbrini azt állította, hogy Christopher szeptember 9-i születéséig nem tudta, hogy gyereket vár. A hivatali beszámolót például a RawStory.com-ból lehet megismerni. A terhessége alatt Amy nem fordult orvoshoz. Amikor a szülési fájdalmak jelentkeztek, a leendő anya úgy hitte, hogy a veséje fáj, amivel már régóta problémája volt. A jelenleg 38 éves apa sem tudta, hogy a barátnője terhes. Az apát a hivatali beszámolóban „szellemileg visszamaradottként” jellemzik, aki semmilyen munkára nem alkalmas, és szociális segélyre szorul. Korábban szőnyeglerakóként dolgozott, Fabbrini pedig egy szupermarketben.

A hatóságok nem akarták a beszámolójukat nyilvánosságra hozni a „privátszféra védelmére” és az „eljárás függőben levőségére” hivatkozva. A szülők a bírói indoklásokat a helyi sajtónak továbbították. A szülők közel négy éve pereskednek a hivatalok döntése ellen. Az örökbeadást, amit a hatóságok ajánlanak, kategorikusan elutasítják. Az első fiúk megszületése idején folyt annak a kérelemnek az eldöntése is, hogy Amy Fabbrini első házasságából született ikreit közösen gondozhassák. Ezt a pert elvesztették. Amy édesapja, Raymond Fabbrini kijelentette: „A feleségem és én ezeknek a gyerekeknek a gondját tudjuk viselni.”

A 74 éves nagypapa a szülői felügyeleti jogért folyó perben a legnagyobb ellenfél. Ő a lányának adományozott egy három hálószobás 111 négyzetméteres házat, de ellene van, hogy a lánya visszakaphassa a gyerekeit. „A lányom alkalmatlan erre”, nyilatkozott a „The Oregionian” lapnak. „Híján van minden anyai ösztönnek.”Amy Fabbrini vehemensen érvel ezzel szemben: „Én szeretem a gyerekeket. Mindig sok gyerek volt körülöttem”, mondta ugyancsak a „The Oregionian”-nak adott interjújában. „Az édesanyám 20 évig tanítónő volt egy elemi iskolában. Szenvedélyem a gyerekek. Szeretem őket, szeretek velük játszani, szeretek velük lenni. Ők az én jövőm. Idén februárban Fabbrini egy második babának, Hunternek is életet adott. Ez alkalommal tudatában volt a terhességének, és a leendő apával együtt a gyerekszobát is berendezték. Megvásárolták a gyerekruhákat, vettek egy könyvespolcot, ahová gyerekkönyveket is beszereztek, és az ágyra egy micimackós ágytakarót terítettek.

A mai napig azonban Hunter nem látta az új otthont. A hatóságok rögtön a születés után, februárban Fabbrinitól megvonták a gyereknevelés jogát, és az újszülöttet még a kórházból egy csecsemőotthonba vitték. Huntert is örökbe akarják adni. Fabbrini és Ziegler mindkét gyerekükhöz csak a látogatási jogot kapták meg. A gyerekeiket látogathatják, mégpedig csak felügyelettel. „Mi mindent megtettünk, amit a szociális ügyekkel foglalkozó hivatal elvárt tőlünk”, nyilatkozza Amy Fabbrini a gyerekeikért folytatott harcukkal kapcsolatban. A barátjával együtt elvégeztek egy gyereknevelési, egy egészséges étkezési és egy elsősegély továbbképzést. Mindketten saját maguktól alávetették magukat egy intelligenciatesztnek. Eszerint Amy IQ-ja 72, Eric Ziegleré pedig 62. Az átlagos IQ az Egyesült Államokban 90 és 110 között van. Eszerint egyikük sem értelmi fogyatékos – 50-es IQ alatt szokás értelmileg visszamaradottnak minősíteni az embereket. Ezenkívül mindkettőjüknek középiskolai (highschool) végzettsége is van.

Susan Yuan, a Vermonti Egyetem munkatársa szerint: „A gyereknevelésre való rátermettség nem függ a szülők IQ-jától. Ez egy mítosz. 150-es IQ-jú nagyon intelligens pár is lehet nagyon rossz szülő.” Ha 50 felett van az IQ, akkor ez nem lehet probléma. Mégis az ilyen szülők 40%-a nem kapja meg a nevelés jogát, mivel nem felel meg az előírt intelligencia-követelménynek. „Semmi alapja nincs annak, hogy a két gyerek nevelését nem engedélyezik nekik”, nyilatkozik a szóban forgó pár egyik rokona, Leonora Turner. „Én ezt egyáltalán nem értem.” Sherrene Hagenbach is kiáll a szülők mellett. Ő a szociális ügyekkel foglalkozó hivatal önkéntes munkatársaként felügyeli Fabbrini és Ziegler látogatásait Christophernél és Hunternál.

„Én nem tudom belátni azt, hogy a kettőjük intelligenciája ne ütné meg azt a mértéket, hogy nevelhessék a gyereküket”, mondja Hagenbach. Azzal az érveléssel sem ért egyet, hogy az örökbefogadó szülők jobb anyagi lehetőséget tudnának biztosítani a gyerekeknek. „Ha így érvelünk, akkor az én gyerekeimet Bill Gates-nek kéne felnevelnie.” Mindig vannak olyanok, akiknek több lenne a pénzük. Hagenbach időközben elkerült a szociális ügyekkel foglalkozó hivataltól. De elindított egy petíciót a Change.org-on. Közben a politika is beavatkozott. „Mint állam felelősek vagyunk azért, hogy a szülők fel tudják nevelni a gyerekeiket.”, vélekedett Oregano állam republikánus szenátora, Tim Knopp a RawStory.com weboldalon. A fogyatékos párokat segítenünk kell abban, hogy együtt maradjanak, és ne elváljanak.

Knopp az elmúlt hónapokban többször is találkozott Fabbrinival és Zieglerrel. „Ők ketten olyan pár, mint sok más. Igyekeznek minél jobbá tenni az életüket, és arra törekszenek, hogy egy családot alkossanak. Én nem hiszem, hogy ők rossz szülők lennének. ”A különböző közbenjárások Amy Fabbrini és Eric Ziegler mellett nem győzték meg a szociális ügyekért felelős hatóságokat, és eddig megtagadták a gyerekek visszaadását. Most a bíróságon a sor. Ott születik meg a végső döntés.

Galambos Dániel, babainfomagazin.hu

Kapcsolódó cikkek

Mozgásformák kismamáknak

Testmozgás terhesség alatt

A testmozgás nem tiltott a terhesség alatt.

Miért sír folyton a kisbaba? Baba sír - mit tegyek?

Normális, hogy folyamatosan sír a kisbabám?

A cikkből kiderül, hogy normális -e a babasírás.

Miért fontos a mászás a baba életében?

Fontos a mászás!

A kisbaba számára fontos a mászás.