Babaúszás - hasznos, vagy nem?

A babaúszás az egyik legvitatottabb téma a szülők között. Tényleg hasznos, vagy csak árt a kisbabának? Egy laza családi program, vagy komolyabban kéne venni? Íme néhány tény a babaúszásról.
Tények a babaúszásról

Tény, hogy a babaúszás igen vitatott téma a szülők körében. Sokak szerint nagyon is hasznos és fontos, hogy a kisgyermek már babakorában megtapasztalja a vizet, mások szerint viszont semmi értelme, sőt ártalmas is lehet.

Tulajdonképpen az igazság az, hogy több előnyt tudunk felsorolni, mint hátrányt.

A babaúszás során mindenképpen erősödik a csemete immunrendszere, mozgásfejlődése is határozottan gyorsabb lesz, enyhül a szeparációs szorongás hatásai, és sokak szerint a baba búvárreflexe is megmarad a fejlődés során. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kisbaba 7 hónapos koráig reflexszerűen elzárja a külső orrnyílásait és a száját, ha arcát víz éri, így nem lélegez be vizet. Az úszás segít abban, hogy ez a reflex tovább megmaradjon, bár ez sokak szerint inkább hátrány ez, mint előny, hiszen később, az úszástanulás során ez kifejezetten akadályozó tényező lehet.

Az viszont tény, hogy a babaúszáson résztvevő babák később sem fognak félni a víztől, nagyobb lesz a vízibiztonság-érzetük, mint annak, aki nem vett részt ilyesmit babakorában.

A babaúszás során a gyermek olyan mozdulatokat végezhet, amire szárazföldön még esetleg nem képes. A vízben szabadon mozoghat, helyet változtathat, ezáltal csökkenhet a frusztrációérzete. A rendszeres mozgás neki is jót tesz, nem csak a felnőtt embereknek. Ezen kívül jót tesz neki, hiszen társaságban van, könyebben működik együtt a többiekkel, később is jobban feltalálja magát közösségben, nem rémül meg, ha idegeneket lát.

A víz a merev izomzatot is lazítja, ráadásul nyugtató hatással is van a babákra. Ezek mind pozitív tényezők, amik azt bizonyítják, hogy érdemes babaúszásra vinni gyermekünket.

Persze vannak szülők, akik úgy gondolják, hogy nem szeretnék a gyermeküket a klóros víz szennyezésének kitenni, illetve feleslegesnek tartják az egészet. Ez sem probléma, hiszen mindenki saját maga dönt gyermeke neveléséről. Az úszni nem járó babák is fejlődhetnek ugyanolyan jól, mint úszó társaik, tehát azzal sincs semmi gond, ha valaki nem vesz részt ilyesmiben.

Mindenesetre, aki úszni szeretné vinni babáját, mindenképpen tájékozódjon megfelelően, hogy az adott uszoda és medence megfelel-e az ÁNTSZ szabályainak, és a körülmények abszolút adottak-e a babaúszáshoz.

Kapcsolódó cikkek

Négyes ikrek pelenkázása

Ügyes anyuka mutatja be, hogyan teszi tisztába négyes ikreit

Egy anyukáról számolunk be, aki a négyes ikreit teszi tisztába.

Régi hiedelmek a babavárás kapcsán

Babonák a babavárásról

A babavárással kapcsolatos babonákat osztunk meg.