Ilyen a tökéletes babaszoba

Mielőtt megérkezne a család új tagja, jó érzés azt tervezgetni, milyen lesz majd a szobája. Akár saját gyerekkorunkat szeretnék felidézni, akár annak az ellenkezőjét, jobb néhány szempontot figyelembe venni az ötleteléskor.
A tökéletes babaszoba leírása

Színes falfestmények, csillagokat szóró lámpák, zenélő játékhalmok... Hiába tervezzük úgy, hogy a mi kislányunk lesz a tündérhercegnő, szobáját lehetőség szerint ne dekoráljuk ki eszerint, ahogy kisfiunkat is kíméljük meg a trópusokat idéző mintás tapétától, a kishajó formájú ágytól, bármennyire szeretnénk, ha ő is rajongana Robinson Crusoe-ért. A tematikus szobák kialakításával ráérünk, amíg a gyerek már óvodás, iskolás lesz.

Mivel a babák a napjuk nagyobbik részét alvással töltik, célszerű erre fókuszálva összeállítani számukra az ideális környezetet. Ezen persze lehet, sőt érdemes is változtatni, ahogy egyre idősebb lesz. A kezdeti időszakban viszont a baba és a családja is meghálálja, ha nyugodtan tud aludni.

Éppen ezért gyakorlatilag az elképzeléseink ellenkezőjére kell törekedni, azaz a színes, izgalmas szoba helyett egy unalmas, nyugodt helyet kell kialakítanunk. Mivel a kicsik nappal is sokat alszanak, szerencsés, ha el tudjuk sötétíteni az ablakokat, például egy függönnyel. Ha a sötét megvan, akkor figyeljünk arra is, hogy a szoba ne legyen túl meleg, hiszen a picik 18-21 fokban tudnak a legjobban pihenni. Sokkal nyugodtabban és könnyebben alszanak el, ha nem tereli el semmi a figyelmüket, így a tarka, zenélő-zörgő játékok ne álljanak halmokban az ágyuk mellett. Ezútóbbi egyébként lehetőség szerint legyen jó minőségű, hiszen a legtöbb idejét egyelőre itt tölti a kisbabánk. Ahogy írtuk is, a zajos dolgok sem segítenek a pihenésében, ezért törekedjünk a nyugodt, csendes környezet kialakítására, hiszen a fejlődésben lévő szervezetüknek a legfontosabb, hogy eleget aludjanak.

Összességében tehát egy hűvösebb, de nem túl hűvös, csendes és unalmas szobára van ilyenkor a legnagyobb szükségük, amit könnyen és gyorsan be tudunk sötétíteni. A leírás persze jobban emlékeztet egy kamrára, mint egy gyerekszobára, de egyáltalán nem az a cél ezzel, hogy teljesen steril közegben legyen a kicsi. Mindemellett elengedhetetlen, hogy felismerjük a fontosságát annak, hogy elsősorban az ő (változó) igényei szerint alakítsuk ki a környezetét.

Kapcsolódó cikkek

A babaillat gyógyító hatásai

Gyógyító hatása van a babaillatnak

A babaillatnak gyógyító hatása van.

Ötletek - így mond el milyen nemű lesz a kisbabád

Így közöld kreatívan a családdal, hogy milyen nemű kisbabád lesz

A kisbaba nemének közlése nem egyszerű. Erre adunk tippeket.

Miért sír folyton a kisbaba? Baba sír - mit tegyek?

Normális, hogy folyamatosan sír a kisbabám?

A cikkből kiderül, hogy normális -e a babasírás.