Mennyit ülhet a gyerek a képernyő előtt?

Nehéz helyzetben vannak azok a szülők is, akik nem rajonganak a megoldásért, hogy gyerekük figyelmét a képernyők segítségével kössék le.
Ennyi időt töltsön a gyerek a képernyő előtt

A digitális eszközök részei az életünknek, amit olyannyira átitattak jelenlétükkel, hogy akadnak tevékenységek, amik szinte elképzelhetetlennek tűnnek nélkülük. Televízió, számítógép, tablet és a mobil, a legtöbb háztartásban legalább az egyikkel találkozunk, de inkább többükkel. Ha pedig a felnőttek környezetének ennyire fontos szereplői, akkor a gyerekek életéből is nehéz kizárni őket, főleg azért, mert ha ugyan mindent megteszünk azért, hogy megkíméljük a gyerekeket a hatásuktól, előbb vagy utóbb akkor is találkoznak velük, legkésőbb akkor, ha egy új közösségbe kerülnek.

Sok szülőnek nyújt segítséget, illetve kikapcsolódási lehetőséget, ha a gyereket lefoglalhatja valamivel, de ennek komoly következményei lehetnek. És ugyan sokféleképpen, különféle céllal lehet használni a digitális eszközöket, nem árt néhány dologra odafigyelnünk velük kapcsolatban.

Az Egészségügyi Világszervezet is foglalkozott a kérdéssel, így pedig szem elé kerültek a mozgásszegény életmód negatív következményei, illetve az alvással kapcsolatos problémák is. Lehet, hogy elsőre nem ezek jutnak eszünkbe, pedig a képernyő előtt töltött idő komolyan befolyásolja az előbbieket. Éppen ezért a WHO a szülőknek azt tanácsolja, hogy ne ültessék a tévé elé passzív nézésre a gyerekeket, de kerüljék el azt is, hogy mobilt vagy tabletet adjanak a kezükbe szórakoztatás gyanánt. Kétéves kor előtt semmilyen formában nem javasolják a passzív fogyasztást a gyerekeknek, de az ezt követő két évben is csak nagyon módjával, napi egy órában maximalizálva.

Kuatások egyébként eltérő véleményen vannak ezzel kapcsolatban, de például a 3-5évesek körében végzett amerikai kutatások arra az erdményre jutottak, hogy a nyelvi és íráskészség fejlődését nagy mértékben befolyásolja a képernyő előtt töltött idő, negatív irányba – számolt be az eredményekről a JAMA Pediatrics tudományos folyóirat.

A fentieknél is fontosabb talán, hogy a szülő jó példát mutasson, szabályokat állítson fel. Sokat segít, ha a közös élményekre nagy hangsúlyt fektetünk, az okos eszközök mellőzésével.

Kapcsolódó cikkek

A baba első születésnapja

Ötletek az első születésnapi zsúrhoz

Az első szülinapi zsúr izgalmas. Ötleteket adunk hozzá.

Fiatal influenszerek - 2. rész

A világ legfiatalabb influenszerei (2. rész)

A cikkben a világ legfiatalabb influenszereit mutatjuk be.