Fontos a mászás!

A babák mozgásfejlődése során kiemelt figyelmet szentelünk a mászásnak. Ezt a témát azonban gyakran félreértések, bizonytalanság járja körül. Az biztos, hogy ez a mozgásminta kulcsfontosságú lehet az idegrendszer fejlődésének szempontjából, de az, hogy a szülőnek mennyire kell beleavatkoznia, illetve mi történik, ha kimarad ez a fázis, a cikkben beszélünk.
Miért fontos a mászás a baba életében?

A babák általában 6 és 10 hónapos kor között kezdenek el mászni. Akkor, ha a gyermek egészséges, semmilyen szülői beavatkozás nem szükséges ahhoz, hogy ez a folyamat beinduljon, viszont fontos, hogy figyelni kell, mikor jelenik meg a baba életében az igény a mászásra.

"A testnek a koordináció és az izomerő szempontjából is meg kell érnie a négykézláb helyzet felvételére és a mászás mozgássorának kivitelezésére. Tehát ha a csecsemő képes a hasán fekve nyújtott karral támaszkodni, a tárgyak után hason mindkét irányba elfordulni, illetve kúszó mozdulatokkal előrehaladni, akkor elmondhatjuk, hogy felkészült a négykézláb helyzet kivitelezésére, amely kiindulása lesz a mászó mozgássor megszületésének. Idővel ringómozgásokat fog majd végezni ebben a pozícióban, amivel felkészíti magát az elmozdulásra" – mondja Türei Orsolya DSGM szakgyógytornász.

Amennyiben szülőként egy kis elmaradást észlelünk, akkor vannak módszerek, amelyekkel segíthetjük gyermekünket. Ha szeretnénk a nyújtott karú támasz végzésére bírni, akkor nincs más dolgunk, mint különféle tárgyakat, párnákat elhelyezni a mozgásterében, amelyeken keresztül kell haladnia a kicsinek, amihez muszáj jobban megemelnie a mellkasát és a fenekét, illetve fel kell tolnia magát nyújtott karú támaszba. Ha azonban a baba végül mégsem veszi fel a négykézláb testhelyzetet, hanem csak kúszik, akkor valószínűleg érdemes szakember segítségét kérni.

Mindenesetre, ha a mászás bármilyen okból kimarad a baba életéből, nagyon fontos felkeresni egy szakembert, aki segít beindítani a babák testi fejlődése szempontjából a rendkívül lényeges nagymozgást.

Kapcsolódó cikkek

Bánj tudatosan a babaholmikkal is

Ne a kukába dobd, inkább add tovább a gyerekholmikat!

A baba kinőtt ruhájának, megunt játékának nem kell rögtön a szemétben végeznie, sokkal jobb és tudatosabb megoldás is van.

Mozogj otthon a gyermekkel!

Így nyerd vissza az alakod szülés után a gyerek mellett – vagy vele együtt!

Szülés után is könnyen visszanyerheted az alakodat. Mutatjuk, hogyan.

Baba sírás

Mennyit sírnak a babák?

A cikkből kiderül, hogy mennyit sírnak a babák.