Normális, hogy folyamatosan sír a kisbabám?

Talán a leggyakoribb kérdés, ami felvetődhet egy anyánál. A kisbabám megállás nélkül sír...ez normális? A válasz viszont igen megnyugtató!
Miért sír folyton a kisbaba? Baba sír - mit tegyek?

Ennyire egyszerű: Igen, normális esetben a babák sokat sírnak.

Na persze akkor lehetünk benne biztosan, hogy minden rendben van, ha egy gyermekorvos is látta a kicsit, és megállapította, hogy egészséges és megfelelően fejlődik. Ekkor bizony a babák igazán sokat szeretnek sírni.

Kutatások szerint, a legtöbb gyermek 2-3 hetesen kezd el néha nagyon nagy hangerővel sírni. Ez a 6-8. hétre csak még erőteljesebb, ekkor van a csúcson a gyermek a sírásban, majd ez a szokás a 4. hónap környékén kezd enyhülni, míg el nem múlik annyira, hogy már csak kivételes alkalmakkor sír a pici.

De mi lehet a sírás oka? Bizony nem csak az éhség, álmosság, hasfájás és a teli pelenka. Gyakran egyszerűen csak túl nagy frusztráció veszi körül a mindennapokban a kisbabát, amit csak sírással képes feldolgozni.

A másik lehetőség a kólika. Ilyesztő szó, viszont nem kell megijedni, ez nem egy krónikus betegség. A kólika gyakran evés után kialakuló fájdalom, ami az érző idegek rendelennes izgalma során alakulhat ki. Ez bekövetkezhet etetés után, viszont nicns rá kapszulás gyógyszer. Ilyenkor egyszerűen a baba megnyugtatása szükségszerű, illetve fekvő helyetben az oldalára fordítása, így gyorsabban enyhülhet a fájdalom. Ha így sem múlik, akkor viszont esélyes, hogy a következő székletürítésnél fog elmúlni.

Persze ezeken kívül még számos oka lehet a sírásnak a babáknál, ugyanúgy, ahigy a felnőtteknél is. Mindenesetre semmiképp sem rázogatással nyugtassuk őket, hiszen ez akár komoly agyi, szervi károkat is okozhat. Jó megoldás lehet, ha már túlságosan feszült egy anya gyermeke sírásától, hogy segítséget kér a férjétől, egy rokonától, vagy barátjától hogy ő próbálja nyugtatni a gyermeket, hiszen az sem tesz jót, ha már túl sok feszültség, stressz uralkodik el az édesanyákon.

Kapcsolódó cikkek

Tippek babás nyaraláshoz

Babás nyaralás? Tippek a nyugodt pihenését

Az idegen helyen való alvás nem csak a felnőtteknek, a kicsiknek is okozhat gondot.

Terhesség alatt és után - kismama melltartó

A kismama melltartóval kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszolunk

A cikkben fontos információt osztunk meg a kismama melltartóval kapcsolatban.

A szülőágyon se tették le a fényképezőgépet ezek az anyukák

Saját szülésükön fotóztak ezek a kismamák

A fotós anyukák nem tudták kihagyni a kínálkozó lehetőséget, ezért mindent beleadtak, hogy szülés közben még kattintani is legyen erejük. Volt.