Sokat mozog a baba? Okosabb lesz!

Az első év nagyon kritikus a babák életében, sok szempontból is. Abból is, hogy a gyermek, hogyan fog viselkedni és milyen tanulmányi eredményei lesznek az iskolában. Hiszen az első esztendőben alakulnak ki az agysejtek között azok a kapcsolatok, amelyek valóban nagyban meghatározzák, hogy a gyermek, mennyire lesz sikeres az iskola első éveiben. Az első év abból a szempontból is kritikus, hogy a baba mennyit mozog és mennyit foglalkoznak vele a szülei. Minél nagyobb „használatnak van kitéve” a baba agya, annál inkább növekszik, amely növekedés hat éves korig tart. Természetesen, hat éves kor után is rengeteget fejlődik egy-egy gyermek, de az alapköveket az első hat évben segíthetnek a szülők lefektetni. Azonban ehhez, nagyon lényeges, hogy a baba használja az agyát, azaz fejlődjön. Hogyan érhetjük ezt el? Mutatjuk a válaszokat!
Sokat mozog a baba? Okosabb lesz!

A mozgás és az agy fejlődése

Az aktív csecsemők, kisbabák, már olyan mozgási tapasztalatokkal rendelkeznek, amelyek sokkal jobb képességeket biztosítanak az életük későbbi szakaszában. A sok mozgás által ugyanis sokkal jobb lesz a koordinációjuk, a viselkedésük, a memóriájuk, de az is elmondható, hogy mind az észlelésük, mind pedig a koncentrációjuk is sokat fejlődik.

A csecsemők tanulását leginkább a mozgás biztosítja és segíti elő és ezzel az agyuk is jelentős fejlődésen esik át. Az aktív mozgás jelentős hatással van még az agy növekedésére és az agysejtek közötti kapcsolat, kommunikáció kialakítására. A mozgási tevékenységek nem csak a tanulást és a gyermek egészségét, illetve fejlődését biztosítják, hanem sokkal jobb intellektuális és érzelmi fejlődést tesznek lehetővé.

A mozgás már az anyaméhben elkezdődik

A terhesség egy nagyon szép időszak minden kismama életében. Egyes kismamák azt tapasztalják, hogy a magzat igen sokat izeg - mozog az anyaméhben. Kutatások igazolják, hogy márt az anyaméhen belüli mozgás is mennyire pozitívan hat a gyermek későbbi tanulására és a tanulási, illetve egyéb képességeire. Ez a fajta mozgás is aktívan hozzájárul a gyermeki agy fejlődéséhez.

Mivel fejleszthető még a gyermek? Mitől lesz még okosabb? Kijelenthető, hogy a babamasszázsnak számtalan előnye létezik. A masszírozó mozdulatok elősegítik a baba agyának és testének fejlődését, nem beszélve az érzelmi fejlődésükről. A rendszeresen végzett masszázs még az anya - gyermek kötődés kialakításában is sokat segíthet.

A babák nagyon szeretik a zenét, a táncot, a ritmust és a táncmozdulatokat is. A zene és a ritmus, azaz a ritmikus mozdulatok is fejlesztik a babákat, hiszen ezek segítségével jobbak lesznek a beszéd - és a nyelvi készségei, de még a későbbi években a matematikai képességei is magasan szárnyalhatnak.

Léteznek úgynevezett baba egyensúlyi gyakorlatok, amelyek szintén segítik a tanulási képességek javulását, mindamellett, hogy ezzel az egyensúlyi képességei és a testtartása is javul a babának.

Kapcsolódó cikkek

Mióta öltöztetjük kékbe a kisfiúkat?

Mikor lett a fiúk színe a kék?

Ma nagyon furcsának tűnik, pedig nem is olyan régen még a kislányokat öltöztették kékbe.

Bánj tudatosan a babaholmikkal is

Ne a kukába dobd, inkább add tovább a gyerekholmikat!

A baba kinőtt ruhájának, megunt játékának nem kell rögtön a szemétben végeznie, sokkal jobb és tudatosabb megoldás is van.

Baba sírás

Mennyit sírnak a babák?

A cikkből kiderül, hogy mennyit sírnak a babák.