A legfontosabb babatermékek az első napokra

Mindenkinek nagy esemény, amikor kisbaba érkezik a családjába. Azok az édesanyák azonban, akiknek még nincs tapasztalatuk ezen a területen, nagyon könnyen elbizonytalanodnak azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes előre beszerezni a gyerkőcnek, és mi az, ami teljesen fölösleges. Az üzletek és a webáruházak természetesen tele vannak babaholmikkal, de nem feltétlenül van szüksége mindenkinek mindenre: a bőséges kínálat láttán ugyanakkor még némi tapasztalattal sem nehéz zavarba jönni.
A legfontosabb babatermékek az első napokra

Eszik-alszik-sír

Egy kisbaba az első napjaiban, illetve heteiben nem csinál semmi különöset azon kívül, hogy eszik, alszik, illetve sír, ha valamilyen problémája van. Ilyenkor tehát még nem feltétlenül van szükség komolyabb felszerelésekre, játékokra.

Ami ebben a szakaszban elsősorban fontos, az az, hogy legyen meg minden eszköz a baba táplálásához. Amennyiben az anyuka elsősorban szoptatni szeretne, akkor a szoptatást támogató eszközök jöhetnek szóba, mint például mellbimbóvédő, melltartóbetét, esetleg egy svéd itatópohár, hogy ha pótlást kellene adni, azt szoptatásbarát eszközből tegyük.

Tápszeres táplálás esetén kellenek a cumisüvegek, és nem árt valamilyen sterilizáló eszközt használni, hogy mindig tökéletesen higiénikus állapotban adhassuk oda gyermekünknek a cumikat.

Etetéskor nagyon jó szolgálatot tehet a textilpelenka, ami felfogja a kifolyó tejet vagy tápszert.

Mi kell a pelenkázáshoz?

Természetesen pelenkára is nagy szükség van ebben az időszakban. Az elején még nagyon sok fogy, de ez később mérséklődni fog. Az 1-es vagy a 2-es méret fog először kelleni, de ne tárazz be nagyon, hamar váltanak méretet a kicsik.

A babák bőréhez kifejlesztett popsikrém segítségével megszüntetheted a pelenka által esetlegesen okozott irritációkat, de megelőzésre is használhatod. Ha minden pelenkázásnál vékonyan bekened a kisbaba fenekét, akkor kisebb az esélye, hogy kipirosodik és kellemetlenséget okoz neki.

Milyen ruhákra van szükség?

Ahogy pelenkából, úgy babaruhából sem érdemes kifejezetten sokkal készülni egy méretben, mert nagyon gyorsan váltják a méreteket az első időszakban a kicsik. Eleinte még ne vásárolj előre, mert nem tudhatod, milyen ütemben fog fejlődni a babád – inkább mindig az éppen aktuális méretre szorítkozz, később majd kiismered a gyerkőc növekedési ütemét és jobban tudsz előre kalkulálni.

Mivel fürdesd?

Természetesen a kisbaba tisztántartása is nagyon fontos az első időszakban is. Kíméletes, bababarát fürdetőket célszerű használni, ami nem szárítja ki a bőrüket. Minden baba más, ezért előfordulhat, hogy a te babádnak más lesz jó, mint amit a kisgyerekes barátok vagy rokonok ajánlottak. Ezt egyénileg kell kitapasztalni.

Különösen jól táplált, hurkás babáknál lehet hasznos a baba hintőpor, amit fürdés után a hajlatokba szórva elkerülheted, hogy bepálljon az adott terület, irritációt okozva.

Játékok a legkisebbeknek

Amennyiben a babád már többet van ébren, és lassan elkezdi felfedezni a külvilágot, a kontrasztos babajáték jó szolgálatot tehet.

Érdemes tudni, hogy ebben a korban a picik még nem úgy látnak, mint mi: a látásuk sokkal homályosabb, és nem is látnak túl messzire. A kontrasztos játékok azért előnyösek, mert ezeket jól látják, és érdekes tapasztalatot jelentenek számukra, segítenek a látásuk fejlődésében.

Amíg a pici felfedezi a játékait, addig anya is nyerhet egy kis időt szusszanni!

Kapcsolódó cikkek

A kismama jóga előnyei

A kismama jóga előnyei

A cikkből megtudhatod, mik a kismama jóga előnyei.

Milyen dolgokat fejlesztenek az oktatójátékok?

Milyen dolgokat fejlesztenek az oktatójátékok?

Hasznos és érdekes ajándékot keresel gyermekednek? Itt megtudhatod, milyen dolgokat fejlesztenek az oktatójátékok, például a Djeco termékei.

Ilyen a babaúszáshoz megfelelő öltözet

Így öltöztesd fel gyermekedet a babaúszásra

Így csemeténk is élvezni fogja a babaúszást!