Gyerekkel utazni élvezet és még előnyei is vannak

A gyermeknevelés nem mindig egyszerű és könnyű feladat. Mint ahogyan a gyerekek is sokfélék, úgy a szülők is másként gondolkodnak, például abban a kérdésben, hogy milyen érzés a gyermekkel közösen utazni, nyaralni. Míg egyes szülők a pár hónapos csecsemőjüket is magukkal viszik távolabbi országokba, addig más szülők hosszú éveken keresztül nem gyűjtenek közös élményeket a gyerekkel, mert várják, hogy a csemete felnőjön az utazáshoz. Pedig a gyermek fejlődését is szolgálja, ha vele együtt szervezünk közös nyaralást, mert hiszen az utazás, számtalan pozitív hatással van a gyermek fejlődésére. Mutatjuk is, milyen előnyei vannak, ha a gyermeket is magunkkal visszük a családi utazásokra!
Gyerekkel utazni élvezet és még előnyei is vannak

A sokat utazó gyermek rugalmas

Az természetes, hogy otthon szabályok kellenek a gyerekeknek, hiszen ettől érzik magukat biztonságban. Viszont más ingerekre is szükségük van, mint amit a családban, az óvodában vagy az iskolában tapasztalnak. A gyermeki fejlődést segítik az idegen kultúrában tapasztalt élmények, ízek, illatok, hangok és színek. Nem mellesleg, a sokat utazó gyerekek sokkal rugalmasabbak lesznek, hiszen egy-egy nyaraláson nem lehet mindent megtervezni, így olyan élmények gazdagítják, amelyek segítenek feloldani a merevséget, jobban tud alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez.

A nyelvi készségek is fejlődnek

Azok a gyerekek, akik kicsi koruktól sokat utaznak idegen országokba, nem csak idegen kultúrákat ismerhetnek meg, hanem a sajátjuktól eltérő nyelv szeretete is könnyen gyökeret ver a szívükben. Ezek az utazások, a kellemes élmények, a későbbi éveikben nem csak megszerettetik velük a nyelveket, hanem a nyelvtanulás fontosságát és megértik, illetve ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve, könnyebben is elsajátítanak egy-egy nyelvet.

Nyitottság, kalandvágy és merészség

Itt a merészséget nem rossz értelemben írjuk, de az tény, hogy azok a gyerekek, akik az idegen országokban sok mindent kipróbálnak, sokkal bevállalósabbak lesznek a későbbiek folyamán. Nem rémülnek meg a nagyobb kihívást jelentő feladatoktól, hiszen folyamatosan ott lesz bennük a kíváncsiság és elég merészek is lesznek ahhoz, hogy nemet mondjanak egy-egy kihívást jelentő nagyobb feladatra.

Együttérzés és empátia

A gyerekeknek tapasztalatokra van szüksége és a szülők magyarázataira, útmutatásaira. Sok gyermek nem találkozik más kultúrával, bőrszínnel, vallással rendelkező gyermekkel, felnőttkorukban pedig ezek a gyerekek sok esetben, zavarban vannak, ha egy tőlük rosszabb társadalmi helyzetben élő, más bőrszínnel, netalántán más nyelven beszélő emberrel találkoznak. Azok a gyerekek, akik sok országot ismernek, azt is megtanulják, hogy egyes országokban másként néznek ki és másként viselkednek az emberek. Ez azonban nagyon pozitívan hat az együttérzés és az empatikus képességeikre.

Szélesedik a látókör, bővülnek az ismeretei

Nyilván egy, egy-két éves gyermeket még nem érdekli a nyaralási helyszín kultúrája és történelme, de egy nagyobb gyermek már utána is néz az adott országnak és ezzel is sok tudásra tesz szert. Megismeri ezeknek az országoknak a történelmét, kultúráját és földrajzát és ez lesz az a tudás, amit soha, senki nem vehet el tőle, nem beszélve más készségek fejlődéséről, mint amilyen a nyelvi készség is.

Kapcsolódó cikkek

Gyerekkel utazni élvezet és még előnyei is vannak

Gyerekkel utazni élvezet és még előnyei is vannak

Nem is gondolnánk, mennyire hasznos, ha a gyermekünkkel együtt megyünk nyaralni, ha a gyermek is részt vesz a közös utazásokban.

Horvátországi nyaralás, gyerekkel – így érdemes utazni

Horvátországi nyaralás, gyerekkel – így érdemes utazni

Horvátországba is utazhatunk gyerekkel. Mutatjuk hogyan.

Tippek babás nyaraláshoz

Babás nyaralás? Tippek a nyugodt pihenésért

Az idegen helyen való alvás nem csak a felnőtteknek, a kicsiknek is okozhat gondot.