Gyerekkel utazni élvezet és még előnyei is vannak

A gyermeknevelés nem mindig egyszerű és könnyű feladat. Mint ahogyan a gyerekek is sokfélék, úgy a szülők is másként gondolkodnak, például abban a kérdésben, hogy milyen érzés a gyermekkel közösen utazni, nyaralni. Míg egyes szülők a pár hónapos csecsemőjüket is magukkal viszik távolabbi országokba, addig más szülők hosszú éveken keresztül nem gyűjtenek közös élményeket a gyerekkel, mert várják, hogy a csemete felnőjön az utazáshoz. Pedig a gyermek fejlődését is szolgálja, ha vele együtt szervezünk közös nyaralást, mert hiszen az utazás, számtalan pozitív hatással van a gyermek fejlődésére. Mutatjuk is, milyen előnyei vannak, ha a gyermeket is magunkkal visszük a családi utazásokra!
Gyerekkel utazni élvezet és még előnyei is vannak

A sokat utazó gyermek rugalmas

Az természetes, hogy otthon szabályok kellenek a gyerekeknek, hiszen ettől érzik magukat biztonságban. Viszont más ingerekre is szükségük van, mint amit a családban, az óvodában vagy az iskolában tapasztalnak. A gyermeki fejlődést segítik az idegen kultúrában tapasztalt élmények, ízek, illatok, hangok és színek. Nem mellesleg, a sokat utazó gyerekek sokkal rugalmasabbak lesznek, hiszen egy-egy nyaraláson nem lehet mindent megtervezni, így olyan élmények gazdagítják, amelyek segítenek feloldani a merevséget, jobban tud alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez.

A nyelvi készségek is fejlődnek

Azok a gyerekek, akik kicsi koruktól sokat utaznak idegen országokba, nem csak idegen kultúrákat ismerhetnek meg, hanem a sajátjuktól eltérő nyelv szeretete is könnyen gyökeret ver a szívükben. Ezek az utazások, a kellemes élmények, a későbbi éveikben nem csak megszerettetik velük a nyelveket, hanem a nyelvtanulás fontosságát és megértik, illetve ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve, könnyebben is elsajátítanak egy-egy nyelvet.

Nyitottság, kalandvágy és merészség

Itt a merészséget nem rossz értelemben írjuk, de az tény, hogy azok a gyerekek, akik az idegen országokban sok mindent kipróbálnak, sokkal bevállalósabbak lesznek a későbbiek folyamán. Nem rémülnek meg a nagyobb kihívást jelentő feladatoktól, hiszen folyamatosan ott lesz bennük a kíváncsiság és elég merészek is lesznek ahhoz, hogy nemet mondjanak egy-egy kihívást jelentő nagyobb feladatra.

Együttérzés és empátia

A gyerekeknek tapasztalatokra van szüksége és a szülők magyarázataira, útmutatásaira. Sok gyermek nem találkozik más kultúrával, bőrszínnel, vallással rendelkező gyermekkel, felnőttkorukban pedig ezek a gyerekek sok esetben, zavarban vannak, ha egy tőlük rosszabb társadalmi helyzetben élő, más bőrszínnel, netalántán más nyelven beszélő emberrel találkoznak. Azok a gyerekek, akik sok országot ismernek, azt is megtanulják, hogy egyes országokban másként néznek ki és másként viselkednek az emberek. Ez azonban nagyon pozitívan hat az együttérzés és az empatikus képességeikre.

Szélesedik a látókör, bővülnek az ismeretei

Nyilván egy, egy-két éves gyermeket még nem érdekli a nyaralási helyszín kultúrája és történelme, de egy nagyobb gyermek már utána is néz az adott országnak és ezzel is sok tudásra tesz szert. Megismeri ezeknek az országoknak a történelmét, kultúráját és földrajzát és ez lesz az a tudás, amit soha, senki nem vehet el tőle, nem beszélve más készségek fejlődéséről, mint amilyen a nyelvi készség is.

Kapcsolódó cikkek

Vakáció a babával

Menjünk tengerpartra a kicsivel? A válasz: igen!

A cikkből kiderül, hogy menjünk -e a kisbabával a tengerhez.

Horvátországi nyaralás, gyerekkel – így érdemes utazni

Horvátországi nyaralás, gyerekkel – így érdemes utazni

Horvátországba is utazhatunk gyerekkel. Mutatjuk hogyan.

Gyerekkel utazni élvezet és még előnyei is vannak

Gyerekkel utazni élvezet és még előnyei is vannak

Nem is gondolnánk, mennyire hasznos, ha a gyermekünkkel együtt megyünk nyaralni, ha a gyermek is részt vesz a közös utazásokban.